Direct contact
Meer dan 30m2 nodig?

Antistatische vloer

Het gebruik van een antistatische vloer

Wat is een antistatische vloer precies? 

Een antistatische vloer zorgt dat de statische ontlading niet bij apparaten, personen of andere objecten terecht komt. Een antistatische vloer voorkomt dat er Electro Static Discharge (ESD) optreedt en heet daarom ook in de volksmond een ESD vloer. Een antistatische vloer van Floormaxx heeft een geleidende werking en hierdoor kan de vloer nauwelijks statische elektriciteit opbouwen. Wanneer er statische lading wordt opgebouwd door een object of mens kunnen antistatische vloeren van Floormaxx dit op een gecontroleerde en veilige manier afvoeren naar de aarde. 

Toepassing van antistatische vloeren

Statische elektriciteit is een natuurfenomeen en komt overal voor. Het ontstaat vaak door wrijving zoals lopende mensen of bewegende objecten. Een voorbeeld is het voelen van een schok bij het vastpakken van een metalen deurklink. Ondanks dat het overal voorkomt is het niet altijd schadelijk. In bepaalde ruimtes kan het wel voor aanzienlijke problemen zorgen en hier past u een antistatische vloer ofwel ESD vloertegels toe. Zo is de ontlading van statische elektriciteit zeer schadelijk voor elektronica.

Bedrijven die werken met gevoelige elektronische apparatuur werken ESD veilig. Denk hierbij aan het produceren van chips, het assembleren van printplaten of het repareren van TV’s. Deze bedrijven werken ESD veilig in een Electrostatic Protected Area (EPA) en een antistatische vloer is hier een belangrijk onderdeel van. Statische ontlading op een elektronisch component zorgt voor schade aan het apparaat waardoor het niet meer naar behoren functioneert (directe schade) of later in de levensduur complicaties krijgt (latente schade). Voor de kwaliteit van een product is antistatisch werken dus zeer belangrijk. 

Soorten antistatische vloeren

Bent u op zoek naar een antistatische vloer? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voorbeelden van traditionele antistatische vloersystemen zijn:

 • Antistatische vloercoatings
 • Antistatische gietvloeren
 • Antistatische epoxyvloeren.
 
Bij het aanbrengen van deze vloeren heeft u een specialist nodig. Daarnaast zijn deze vaste vloeren niet uitbreidbaar en verhuisbaar. Doordat de vloer moet hechten aan de ondergrond dient de ondergrond geschikt te zijn. Dit doet u door de vloer te schuren, egaliseren ontvetten of stralen. Het aanleggen van antistatische coatings, gietvloeren en epoxyvloeren is niet erg ingewikkeld maar wel arbeidsintensief en tijdrovend. Het reinigen van de ondergrond,  aanbrengen van de primer, aanbrengen van de gietvloer zelf en het aanbrengen van de geleidende koperstrips kan enkele dagen duren. Vervolgens moet de vloer goed uitharden wat ook tijd kost. Tijdens dit proces kunt u de vloer niet belasten wat zorgt voor kostbare down-time. U kunt er op rekenen dat u deze ruimte een week niet kunt gebruiken. 
 

Een uitstekend alternatief voor deze traditionele vloeren zijn de antistatische vloeren van Floormaxx. Met onze antistatische vloertegels installeert u binnen een zeer korte tijd een antistatische PVC vloer.

Voordelen antistatische vloertegels

 • Zelf installeren of installatie service van Floormaxx
 • Direct belastbaar – geen droogtijden 
 • Zonder verlijming
 • Verhuisbaar 
 • Uitbreidbaar
 • Direct over elke ondergrond
 • Dempende werking
 • 100% ESD veilig volgens Europese ESD norm. 
 • 100% antistatisch
 • Veilige ontlading via geaard stopcontact.

 

Antistatische vloertegels
Floormaxx antistatische tegels legt u zonder verlijming direct over slechte ondervloeren.
Antistatische PVC vloer
Floormaxx levert 2 types antistatische tegels: Links Industry 500x500x7mm ESD tegel - Rechts XL ESD tegel 653 x 653 x 4mm

De geleiding van Floormaxx antistatische vloertegels werkt via speciale staalvezels. Deze vezels mengen we op homogene wijze met het PVC basismateriaal. Op deze manier is de vloer 100% antistatisch. Ook na vele jaren blijft de antistatische werking gegarandeerd. Dit in tegenstelling tot substituten in de markt. Deze maken gebruik van andere technieken zoals chemische toevoegingen of dunne geleidende toplagen. 

Het leggen van antistatische vloertegels van Floormaxx

Binnen een aantal stappen creëert u een ESD veilige werkruimte. 

Dit begint bij het inmeten van de ruimte. Wij rekenen altijd met 7% snijverlies. Op deze wijze heeft u altijd voldoende tegels en zelfs een aantal reserve om te bewaren voor vervanging bij schade. Een rekenvoorbeeld: Is uw ruimte 6.65 bij 13.4 meter? 6.65 x 13.4 = 89.11 m2 netto x 1.07 =95.34 = 96 m2.

Stap 1: Voorbereiding

Maak de ruimte bezemschoon. Controleer ondertussen de ondergrond op oneffenheden. Hoe strakker de ondergrond des te mooier het resultaat. Heeft u een zeer onvlakke ondergrond? Voer dan reparaties uit met betonspachtel. Meet vervolgens uit hoe u denkt het beste uit te komen met de tegels. Heeft u randstukken nodig bij een deur of ingang zonder drempel? Begin de installatie dan op de plaats van de randstukken. 

Stap 2: Aanbrengen geleidende folie

Breng de geleidende folie aan op de ondergrond. Zorg in de lengterichting dat onder het hart van elke antistatische tegel een baan folie ligt. In dwarsrichting doet u hetzelfde echter dan brengt u een baan folie aan om de 4 tegels en niet onder elke rij. Zo ontstaat een sluitend netwerk van geleiding en staat elke tegel in contact met de folie. 

Stap 3: Antistatische tegels installeren

Na de folie installeert u de tegels. U klikt deze gemakkelijk in elkaar met een kunststof hamer of rubberen hamer. Zorgt dat u het zaagwerk als laatste uitvoert. Dit gaat gemakkelijk met een decoupeerzaag met grove vertanding. Blijf circa 5mm weg van de wanden en andere gefixeerde punten, zodat de vloer de ruimte heeft om te werken bij temperatuurverschillen. 

Stap 4: Aardingskits aansluiten

Op minimaal twee plaatsen in de ruimte brengt u de meegeleverde ESD aardingskits, of aardingsset in verbinding met de vloer via een geaard stopcontact. Het RVS-profiel brengt u in verbinding met de geleidende folie doormiddel van het meegeleverde stukje kopertape. Sluit het krulsnoer aan op de drukknop op het RVS-profiel en stop de stekker in een geaard stopcontact. In de stekker zit een 1 mohm zekering zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. 

Stap 5: Antistatische werking meten 

Met bovenstaand stappenplan kan het niet misgaan. Uw antistatische vloer is direct klaar voor gebruik. Met een ESD weerstandsmeter controleert u de geleiding. Heeft u geen ESD meter? Floormaxx komt graag langs om de werking van uw vloer te controleren. Dit is een gratis service voor onze klanten. 

 

Antistatische vloer installeren
Een netwerk van geleidende folie onder de antistatische vloertegels zorgen voor een optimale geleiding.
Antistatische vloer aarding
Via een geaard stopcontact brengt u de antistatische vloer in verbinding met aarde.
Installeert u de antistatische vloer zelf?
Wij komen graag langs om de antistatische en geleidende werking te controleren.
Dit is een gratis service voor Floormaxx en ESDpartner klanten.
team Floormaxx
Ferry & Romain
ESD specialisten

Onderhoud en schoonmaken van Floormaxx antistatische vloeren

De antistatische vloertegels van Floormaxx zijn onderhoudsvrij. De schoonmaak van antistatische vloeren is wel essentieel. Een laag vuil op de vloer zorgt dat de vloer niet ontlaadt. Een geschikte vloerreiniger hierbij is essentieel. Er zijn vloerreinigers op de markt die een polish-laag of zeepresidu op de vloer achterlaten. Deze isoleren net zoals een laag vuil de vloer waardoor spanning niet wegloopt. Niet elke reiniger is dus geschikt. 

Floormaxx adviseert welke reiniger het meest geschikt is voor uw situatie.

Het schoonmaken zelf kan op verschillende manier. Stofzuigen, vegen, dweilen of met een schrobzuigmachine. De tegels zijn poetswaterdicht en water kan in geringe mate geen kwaad. 

Offerte of advies nodig?

Wij proberen uw aanvraag binnen 1 werkdag te behandelen. 

Liever direct contact? U kunt ook bellen. 

 • Uw gegevens worden veilig verzonden via een versleutelde verbinding. 
 • Mogelijk komt onze e-mail in uw Ongewenste postvak.     
 • Wij gaan verantwoord met uw persoonlijke gegevens om. Voor meer info zie Privacy en voorwaarden. Wanneer u op verzenden klikt gaat u hiermee akkoord. 

Floormaxx BV

bedrijfspand Floormaxx ESDpartner Deventer

Producten geschikt voor Antistatische vloer

 • XL formaat - gemiddelde belasting – 4mm dikte
 • ECO recycle PVC
Grijs
Zwart
29,90 per m2 (excl. BTW)
36,18 per m2 (incl. BTW)
 • XL formaat - gemiddelde belasting – 4mm dikte
 • Premium nieuw PVC
Rosso Rood
Geel
Blauw
Groen
Grafiet
Grijs
Zwart
34,52 per m2 (excl. BTW)
41,77 per m2 (incl. BTW)
 • Onzichtbare klik – 6,7mm dikte
 • ECO recycle PVC
Grijs
Zwart
36,75 per m2 (excl. BTW)
44,47 per m2 (incl. BTW)
 • Onzichtbare klik – 6,7mm dikte
 • Premium nieuw PVC
Geel
Rosso Rood
Blauw
Groen
Grafiet
Zwart
Grijs
48,30 per m2 (excl. BTW)
58,44 per m2 (incl. BTW)
 • Voor hoge belasting - 7mm dikte
 • Premium nieuw PVC
Groen
Blauw
Geel
Grijs
Zwart
Grafiet
48,20 per m2 (excl. BTW)
58,32 per m2 (incl. BTW)
 • Voor hoge belasting – 7mm dikte
 • ECO recycle PVC
Grijs
Zwart
36,75 per m2 (excl. BTW)
44,47 per m2 (incl. BTW)
 • Voor hoge belasting - 7mm dikte
 • Premium nieuw PVC
Rosso Rood
Groen
Blauw
Geel
Grijs
Zwart
Grafiet
48,20 per m2 (excl. BTW)
58,32 per m2 (incl. BTW)
 • Voor hoge belasting – 7mm dikte
 • ECO recycle PVC
Grijs
Zwart
36,75 per m2 (excl. BTW)
44,47 per m2 (incl. BTW)
 • Voor hoge belasting - 7mm dikte
 • Premium nieuw PVC
Groen
Blauw
Geel
Grijs
Grafiet
Zwart
Rosso Rood
48,20 per m2 (excl. BTW)
58,32 per m2 (incl. BTW)
 • Voor hoge belasting – 7mm dikte
 • ECO recycle PVC
Grijs
Zwart
36,75 per m2 (excl. BTW)
44,47 per m2 (incl. BTW)
 • ESD veilig werken met elektronica
 • Voor hoge belasting – 7mm dikte
Op aanvraag

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Bel me terug
Stel een vraag