Direct contact
Meer dan 30m2 nodig?

PVC tegels zelf op de juiste manier installeren in 5 simpele stappen

Heeft u geen tijd of energie om de vloer zelf te installeren? Of komt u er aan de hand van bovenstaand stappenplan niet uit? Dan kunnen de vakmensen van Floormaxx helpen. Met de jarenlange ervaring weten onze experts alle ins en outs en is het installeren van PVC tegels zó gedaan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden of om uw vragen te stellen.

Installatie van PVC kliktegels is een klus die door iedereen uit te voeren is. Het is echter wel belangrijk dat dit op de juiste manier gedaan wordt. De juiste installatie zorgt ervoor dat u de PVC tegels optimaal kunt benutten en de tegels hun lange levensduur behouden. Als men de installatie verkeerd aanpakt, zorgt dit ervoor dat de tegels onnodig slijten en/of schade oplopen of dat u meer snijverlies heeft dan nodig is.

Voor een juiste installatie zijn niet veel benodigdheden nodig, wat het goed mogelijk maakt dit zelf uit te voeren. Met vele jaren ervaring op zak, hebben wij inmiddels de ideale werkwijze vastgesteld om PVC kliktegels te installeren. Volg onderstaande stappen voor een perfect resultaat om zo lang mogelijk van uw tegels te genieten.

 

Stap 1: Voorbereiding

Voor een vliegende start is het van belang om de tegels 48 uur van te voren al klaar te leggen in de ruimte. Dit is niet alleen praktisch om de tegels op de dag van installatie bij de hand te hebben. Het geeft de tegels ook de tijd om zich aan te passen aan de temperatuur in de ruimte. Zoals ieder materiaal zal ook de PVC tegel krimpen of uitzetten naargelang de temperatuur in de omgeving. Dit is zo minimaal dat het met het blote oog niet te zien is, maar u wilt voorkomen dat de tegels na plaatsing nog te veel bewegen of uitzetten.

Op de dag van installatie zorgt u dat alle benodigdheden klaar liggen. Dan kunt u straks direct van start. Voor het plaatsen van de PVC kliktegels heeft u de volgende benodigdheden nodig: markeertape of krijt, een scherp mes of een decoupeerzaag (met grove vertanding zoals men ook voor hout gebruikt), een meetlint of -laser, een rubber hamer en een bezem of stofzuiger.

Maak de vloer vrij voor efficiënte installatie van de PVC tegels. Dit kan in één keer de gehele ruimte zijn, maar u kunt ook besluiten de vloer in delen te plaatsen. Door alles in de ruimte naar één kant te verplaatsen, maakt u het mogelijk voor medewerkers om in de andere kant van de ruimte verder te werken. U installeert de vloer dan in twee delen zonder het werk stil te hoeven leggen.

Stap 2: maak de ondervloer klaar

Het voordeel van de PVC kliktegels is dat er geen uitgebreide voorbereiding van de ondervloer aan vooraf gaat. U kunt de vloer simpelweg met een bezem of stofzuiger vrijmaken van gruis. Gaten en kieren die groter zijn dan 5 mm dicht u met voegwerk. Op deze manier gaan de PVC tegels het langst mee en raken deze niet onnodig beschadigd.

 

Stap 3: meet de vloer uit

Maak met behulp van krijt, tape of een ”meet laser” twee lijnen door het midden van de ruimte. Zo ontstaat er een kruis van lijnen die elkaar in het midden van de ruimte treffen. Dit zorgt ervoor dat u de tegels in een rechte lijn kunt leggen en niet later in het proces ontdekt dat u niet goed uitkomt. Meet ook vanaf de wanden 5mm ruimte uit zodat de tegels ruimte hebben om met de kamertemperatuur mee te bewegen. Heeft u geen laser of meetapparatuur? Leg dan een kruis van tegels en versleep deze om de meest gunstige positie in de ruimte te vinden. Zo kunt u inschatten hoe de tegels bij de wanden uitkomen en hoeveel u van de tegels moet snijden.

Stap 4: installeer de tegels

Begin vanuit het midden met het leggen van de PVC kliktegels. Maak gebruik voor het beste resultaat gebruik van de rubber hamer om de tegels in elkaar te klikken. Werk langs de uitgezette lijnen naar buiten waardoor opnieuw een kruis ontstaat. Ziet u als u een stap naar achter zet dat deze scheef is? Meet dan de ruimte opnieuw uit en leg de eerste tegels opnieuw. Vul de lege ruimte nu in met PVC tegels door in cirkelvormige wijze van binnen naar buiten te werken.

Op plaatsen waar hoge temperatuurschommelingen kunnen ontstaan, of op plaatsen waar de tegels aan zeer hoge dynamische puntlasten worden onderworpen, kan verlijming of verkleving van de tegels nodig zijn. Vraag ons in deze gevallen welke lijm of tape geschikt is voor uw toepassing.

Voor het leggen van de buitenste tegels is het zaak om op te meten hoeveel ruimte er is. Markeer dit op de tegels en zaag het overige gedeelte van de tegels af. Houdt hierbij rekening met de eerder genoemde 5mm speling.

Heeft u randstukken bij de tegels besteld? Dan wilt u hoogstwaarschijnlijk deze randstukken voor een deuropening zonder dorpel. Begin dan de installatie bij de deuropening en leg hier centraal de randstukken voor. Vanuit daar gaat u net als bij de andere installatie een kruis vormen van tegels en op die manier de ruimte verder vullen. Op die manier weet u zeker dat de randstukken centraal gepositioneerd zijn voor de deuropening. Hetzelfde geldt als u een eiland wilt vormen van de tegels, begin dan ook bij de randstukken.

Stap 5: schoonmaken en opruimen

De PVC tegels zijn geplaatst! Nu de ruimte nog leeg is, is het praktisch om de vloer gelijk schoon te maken. Rommel op de tegels zorgt er namelijk voor dat de vloer sneller slijt. Dit kan door de vloer te dweilen met een licht vochtige dweil of bereik een optimaal resultaat door te reinigen met de schoonmaakproducten van Floormaxx. 

Zet alle meubels weer op zijn plek. De ruimte met uw nieuwe vloer is nu klaar voor gebruik!

Geen omkijken naar de installatie? Floormaxx staat klaar!

Heeft u geen tijd of energie om de vloer zelf te installeren? Of komt u er aan de hand van bovenstaand stappenplan niet uit? Dan kunnen de vakmensen van Floormaxx helpen. Met de jarenlange ervaring weten onze experts alle ins en outs en is het installeren van PVC tegels zó gedaan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden of om uw vragen te stellen.

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Bel me terug
Stel een vraag