Direct contact
Meer dan 30m2 nodig?

ESD werkplaatsvloer

ESD werkplaatsvloer voor veilig werken met elektronica

Tegenwoordig is electronica niet meer weg te denken van de werkvloer. Steeds meer processen worden geautomatiseerd en men doet steeds minder met de hand. Werkplaatsen zijn inmiddels gevuld met machines en automaten. Maar dit maakt dat er ook veel wordt gewerkt met productie en assemblage van gevoelige elektrische componenten. 

Statische elektriciteit is elektriciteit die wordt opgewekt door wrijving. Als dit gebeurt bij slecht of niet geleidende stoffen, kan deze spanning niet afgevoerd worden en blijft zich ophopen op één plek. De elektrostatische lading zelf kan weinig kwaad, de ontlading echter wel. Als deze statische elektriciteit terecht komt in een elektrisch component zoals een chip of printplaat, kan dit schade toebrengen of zelf een defect opleveren. 

Deze ontlading van statische elektriciteit is vaak zo klein, dat het niet eens opgemerkt wordt. Het gebeurt dan ook de hele dag door. Voor electra kan dit echter voor kostbare problemen zorgen. Zowel op de korte als op de lange termijn. Het is goed mogelijk dat er tijdens het werk latente (ESD) schade wordt toegebracht aan producten wat de levensduur niet ten goede komt. Of in de ergste gevallen brandt een product gelijk door, waardoor het niet meer werkt en dus niets meer waard is.

Waar worden ESD werkplaatsvloeren vaak gebruikt?

ESD is een afkorting voor Electro Static Discharge. Een ESD vloer zorgt er kort samengevat voor dat de ruimte op die plekken geaard is en de statische elektriciteit via de grond mensen en artikelen kan verlaten.

Een ESD werkplaatsvloer kan op veel verschillende manieren ingezet worden om ervoor te zorgen dat processen optimaal blijven verlopen. Denk hierbij aan alle ruimtes waar wordt gewerkt met elektrische componenten. Dit is bijvoorbeeld een productie- of assemblageruimte.

Hierbij is het vaak niet eens nodig om de volledige ruimte te vullen met een ESD werkplaatsvloer. Het is ook mogelijk dat er een eiland wordt gemaakt waar de ESD gevoelige werkzaamheden plaatsvinden. In een beurshal kan het bijvoorbeeld best voordelig zijn om maar bij een deel van de ruimte een ESD vloer in te zetten. Iedere keer dat een persoon dan terugkomt op de ESD vloer om te werken met ESD gevoelige componenten in de ruimte, loopt de statische elektriciteit geleidelijk weg.

ESD vloer assemblageruimte
ESD veilig werken op een ESD werkplaatsvloer

Voordelen van een ESD werkplaatsvloer

Allereerst voorkomt een ESD vloer dat er statische elektriciteit opbouwt en vervolgens met, maar vaak ook zonder, een merkbare vonk wordt overgedragen. Dit voorkomt op zijn plaats weer schade aan machines en apparaten. Door het gebruik van een ESD werkplaatsvloer kan het werkproces soepel blijven verlopen zonder dat er onnodige fouten worden veroorzaakt.

Ook niet geheel onbelangrijk: statische elektriciteit kan zorgen voor een volledig defect apparaat. Ieder elektrische component is gevoelig voor elektriciteit. In sommige gevallen is dit direct merkbaar, maar het kan ook heel goed zijn dat de schade pas later aan het licht komt. Latente schade kan soms jaren later pas zorgen voor een defect. Dit klinkt niet als een probleem, maar als het product tegen die tijd blij een klant ligt en vroegtijdig stopt met werken of slechter werkt, heeft dit gevolgen voor het imago van de leverancier. 

Via een ESD werkplaatsvloer wordt deze statische elektriciteit via de grond weggevoerd en loopt men niet het risico op hoge kosten voor afgekeurde producten,  retourzendingen van ontevreden klanten of imagoschade door slecht werkende producten.

ESD werkplaatsvloer realiseren met ESD vloertegels

Met de ESD vloertegels van Floormaxx is het mogelijk om overal een ESD vloer te creëren. Met de ESD kliktegels installeert men binnen een zeer korte tijd een ESD  PVC vloer. Dit kan door de medewerkers van Floormaxx worden gedaan, maar is ook zonder verdere voorkennis goed te doen. 

Bovendien hebben deze ESD vloertegels geen uithardingstijd nodig, zoals de traditionele antistatische vloeren. Hierdoor kan de ruimte direct weer in gebruik worden genomen. Daarnaast legt men de ESD vloertegels met klikverbinding zonder verlijming direct over elke ondervloer heen. Hierdoor is de ESD vloer eenvoudig uit te breiden en ook nog eens makkelijk mee te verhuizen naar een andere locatie. 

Er zijn twee types ESD kliktegels beschikbaar om altijd een passende oplossing te kunnen bieden. Hieronder worden de mogelijkheden toegelicht:

ESD Industry – 7mm ESD tegel

 • Buitenmaat van 500×500 mm
 • Dikte van 7 mm
 • 4 tegels per m2
 • Geschikt voor zware belasting
 • Kan over oneffen vloeren
 • Beter loopcomfort van de 4mm uitvoering
 

ESD XL – 4mm ESD tegel

 • Buitenmaat van 653×653 mm
 • Dikte van 4 mm
 • 2,5 tegels per m2
 • Geschikt voor kantoren en ruimte met minder zware belasting
 • Beter over vlakke vloer
 

De ESD vloertegels kunnen worden geleverd in grijs of grafiet. De tegels kunnen met een handig stappenplan zelf worden gelegd zonder dat hier verdere kennis of voorbereidingen voor nodig zijn. Vraag een offerte aan zodat de specialisten van Floormaxx mee kunnen helpen om de beste optie te vinden.

Vragen of opmerkingen?

Via het onderstaande contactformulier kan makkelijk en vrijblijvend contact worden gezocht met de specialisten. Voor vragen, advies of offertes kunt u daar contact opnemen, we denken graag mee!

Antistatische vloertegels

Offerte of advies nodig?

Wij proberen uw aanvraag binnen 1 werkdag te behandelen. 

Liever direct contact? U kunt ook bellen. 

 • Uw gegevens worden veilig verzonden via een versleutelde verbinding. 
 • Mogelijk komt onze e-mail in uw Ongewenste postvak.     
 • Wij gaan verantwoord met uw persoonlijke gegevens om. Voor meer info zie Privacy en voorwaarden. Wanneer u op verzenden klikt gaat u hiermee akkoord. 

Floormaxx BV

bedrijfspand Floormaxx ESDpartner Deventer

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Bel me terug
Stel een vraag