Direct contact
Meer dan 30m2 nodig?

ESD vloertegels voor antistatische vloer

Bent u op zoek naar een geschikte antistatische vloer? Maak dan gebruik van ESD vloertegels van Floormaxx. 

Wat zijn ESD vloertegels precies?

ESD vloertegels zijn PVC vloertegels die statische elektriciteit gecontroleerd kunnen afvoeren. ESD is een afkorting voor Electro Static Discharge – in het Nederlands: ontlading van statische elektriciteit. 

ESD vloertegels zijn speciaal ontworpen vloertegels die voorkomen dat statische elektriciteit opgebouwd kan worden door dit direct gecontroleerd af te voeren. Deze tegels kunnen op iedere vaste ondergrond en in iedere binnenruimte geplaatst worden. Door een toevoeging van speciale metaaldeeltjes aan het PVC basismateriaal van de vloertegel hebben deze ESD vloertegels een geleidende werking. De metaaldeeltjes in de tegels en het netwerk van ESD folie onder de tegels voeren de spanning gecontroleerd af naar een aardepunt zoals een geaard stopcontact. Dit maakt deze geleidende tegel een ESD vloertegel. De tegel voert dus spanning weg én voorkomt allereerst dat er een lading opgebouwd en vastgehouden kan worden. 

ESD is een natuurfenomeen

ESD is een natuurkundig fenomeen wat altijd aanwezig is. Door wrijving van objecten, bijvoorbeeld het lopen over een vloer , kan er statische elektriciteit opgebouwd worden. Wanneer dit op een ongecontroleerde manier ontlaadt kan dit leiden tot ESD – het ongecontroleerd wegvloeien van een statische landing. Een beter woord voor ESD vloertegels is dus: ESD veilige vloertegels. De tegel voorkomt immers dat ESD kan plaatsvinden.  

Een bekend voorbeeld van ESD is het krijgen van een schok bij het aanraken van een metalen deurknop. Opgebouwde statische elektriciteit in het lichaam loopt  weg via de geleidende metalen deurknop met een pijnlijke schok tot gevolg. Wanneer je de schok kan voelen heb je het al over een zeer hoge opgebouwde spanning. Deze schok, wat eigenlijk een overspringend vonkje is, noemen wij ESD. Een ander bekend voorbeeld van elektrostatische ontlading is bliksem. 

ESD veilig werken met ESD vloertegels

ESD en statische elektriciteit vormen in vele branches een probleem. Met name in de elektronica branche vormt ESD een groot probleem. Ontlading die plaatsvindt op onbeschermde elektronica kan schade aan het component aanbrengen. Zo kan elektronica onbetrouwbaar worden of kan er kortsluting in het elektronische apparaat ontstaan. Ook kan er ‘latente’ ESD schade optreden. In dit geval is er door een ontlading schade opgetreden die eerst niet merkbaar is maar na enige tijd zich ontwikkelt tot een slecht functionerend of geheel falend apparaat. 

Om dit te voorkomen probeert men in fabrieken, laboratoria, werkplaatsen, distributiecentra en assemblagewerkplaatsen van elektronica ESD veilig te werken. Een belangrijk onderdeel hiervan is een ESD vloer. 

Voordelen van ESD vloertegels

De ESD vloertegels van Floormaxx kennen veel voordelen. Zeker ten opzichte van traditionele ESD vloersystemen zoals ESD coatingvloeren, ESD Epoxyvloer of ESD gietvloeren zijn de voordelen goed zichtbaar. ESD vloertegels kunnen ‘zwevend’ gelegd worden (zonder verlijming). Daardoor is de vloer zeer flexibel. U kunt uw vloer mee verhuizen, uitbreiding of opsplitsen. Omdat het geen vast vloersysteem betreft is de ondergrond ook minder van belang. De PVC ESD vloertegels kunnen direct geïnstalleerd worden over slechte ondervloeren. Dus geen schuren, breken, opvullen of ontvetten van de ondergrond. 

De antistatische geleiding van Floormaxx ESD vloertegels werkt via speciale staalvezels. Deze vezels zijn op homogene wijze gemengd met het PVC basismateriaal. Op deze manier is de vloer door en door ESD veilig. Ook na vele jaren blijft de ESD veilige werking gegarandeerd. Dit in tegenstelling tot substituten in de markt. Deze maken gebruik van andere technieken zoals chemische toevoegingen of dunne toplagen. 

De voordelen van ESD vloertegels van Floormaxx

ESD logo tegel (non ESD) Floormaxx
ESD vloertegel 7mm Industry kleur Grafiet met Geel ESD logo tegel.

Soorten ESD vloertegels

In ons assortiment hebben wij 2 typen ESD vloertegels: 

ESD vloertegel Industry – 7mm ESD tegel

De Floormaxx Industry PVC ESD tegel heeft een buitenmaat van 500x500mm en dikte van 7mm. Dit is 4 tegels per m2. Deze tegel is buitengewoon geschikt voor zware belasting. Heftrucks, intensief verkeer van karren en palletwagens alsook zeer intensief loopverkeer. De Industry ESD kan het weerstaan. Ook kan deze tegel door zijn dikte over oneffen vloeren worden geïnstalleerd en geeft deze een beter loopcomfort dan de 4mm uitvoering.

ESD vloertegel XL – 4mm ESD tegel

De XL PVC ESD tegel is groter qua buitenmaat maar dunner. 653 x 653 mm en een dikte van 4mm. Dit zijn 2.5 tegels per m2. De XL ESD tegel wordt met name gelegd op kantoren en ESD werkplaatsen waar de 7mm dikte niet nodig is. Door de ruimte buitenmaat is de installatie van deze tegel nog sneller. Ondanks de 4mm kan deze tegel uitstekend geïnstalleerd worden zonder verlijming en is hij nog steeds sterk genoeg voor intensief loop verkeer en ESD handkarren of ESD schappen op wielen of pootjes. Zware ESD tafels zijn ook geen probleem. De XL ESD ligt het liefst op een vlakke ondergrond zoals een strak gevlinderde betonvloer.

ESD vloertegel Industry 7mm en ESD vloertegel XL 4mm

Leggen van ESD vloertegels

Het leggen van ESD vloertegels is zeer gemakkelijk. Floormaxx kan dit voor u doen maar u kunt de tegels ook goed zelf installeren. U kunt de tegels over bijna elke ondergrond installeren. Is de ondervloer zeer oneffen en/of gaat u de vloer zwaar belasten? Overweeg dan te kiezen voor de 7mm Industy ESD tegel. Voor kantoorwerkzaamheden in combinatie met een effen ondervloer is de XL 4mm ESD tegel zeer goed geschikt. 

1. Aanleggen van ESD folie

Met de meegeleverde ESD folie en ESD aardingskits creëert u een netwerk van geleidende folie op de ondervloer. Onder elke rij tegel ‘verticaal’ legt u een strook ESD folie onder het hart van de tegel. In dwarsrichting doet u hetzelfde maar dan om de 3 rijen tegels en laat u dus 3 rijen tegels vrij. Op deze manier ontstaat er een netwerk en staat elke ESD tegel in contact met de ESD folie. 

2. Aansluiten van ESD aardingskit

Op minimaal 2 plaatsen per ESD vloer sluit u de aardingskit met kopertape in verbinding met de ESD folie. De aardingskit bestaat uit een EU stekker met 1 mohm zekering, krulsnoer, metalen profiel en strookje kopertape. Het metalen profiel brengt u met het kopertape in verbinding met de ESD folie. Dit metalen profiel brengt u via de 10mm drukknop in verbinding met het krulsnoer en de stekker. Deze stekker stopt u in een geaard stopcontact naar wens. De stekker staat enkel in verbinding met het aardenetwerk van uw reguliere elektranetwerk. De 1 mohm zekering verbreekt de verbinding naar aarde mocht er door omstandigheden kortsluiting ontstaan op de vloer. 

3. Installeren van de ESD veilige tegels

Het installeren van de ESD tegels zelfs is ook gemakkelijk. U zaagt de tegels gemakkelijk met een decoupeerzaag met grove vertanding op maat. Laat altijd enkele millimeters afstand tussen de tegel en de wanden of andere gefixeerde objecten. De vloer is niet verlijmd en heeft hierdoor de ruimte nodig om te ‘werken’ bij temperatuurverschillen. Om deze reden raden we ook aan de tegels te acclimatiseren aan de temperatuur in de ruimte en minimaal te verwerken bij 15 graden Celsius. De tegels zelfs klikt u gemakkelijk in elkaar met gebruik van een kunststofhamer of rubberhamer. 

Antistatische vloer aarding
Via een geaard stopcontact brengt u de antistatische vloer in verbinding met aarde.
Antistatische vloer installeren
Een netwerk van geleidende folie onder de antistatische vloertegels zorgen voor een optimale geleiding.
ESD vloer aardingskit en ESD folie
Een ESD aardingskit en een rol ESD folie
Installeert u de ESD vloer zelf? Wij komen graag langs om de ESD veilige werking te controleren.
Dit is een gratis service voor Floormaxx en ESDpartner klanten.
team Floormaxx
Ferry & Romain
ESD specialisten

Advies of offerte nodig? Kom in contact met ons.

Wij proberen uw aanvraag binnen 1 werkdag te behandelen.  Liever direct contact? Bel ons dan graag. 

Wij gaan verantwoord met uw persoonlijke gegevens om. Voor meer info zie privacy en voorwaarden.

Floormaxx BV

bedrijfspand Floormaxx ESDpartner Deventer

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Bel me terug
Stel een vraag