Direct contact
Meer dan 30m2 nodig?

ESD vloeren, voorkom statische ontlading

ESD vloeren voorkomen dat statische elektriciteit wordt overgebracht op elektronische apparaten, mensen of andere objecten. Op een ESD vloer kan namelijk geen statische spanning worden opgebouwd omdat ESD vloeren een geleidende werking hebben. Daarom wordt een ESD vloer ook wel een antistatische vloer genoemd.

ESD staat voor Electro static discharge (elektrostatische ontlading). Er is sprake van ESD als er een ontlading van statische spanning plaatsvindt. ESD is een natuurfenomeen en komt een ieder in het dagelijkse leven tegen. Een voorbeeld van ESD is het krijgen van een schok bij het aanraken van een metalen deurknop. Wrijving van lopen en bewegen zorgt voor oplading van het lichaam, kleding, materialen en de vloer. Bij het aanraken van een geleider zoals de metalen deurknop loopt de spanning snel en ongecontroleerd weg wat een voelbare schok veroorzaakt. Deze elektrostatische ontlading is zeer schadelijk voor gevoelige elektronica. 

ESD
ESD: ontlading van statische elektriciteit. Zeer schadelijk voor elektronische apparaten.

Ook als de schok niet voelbaar is vindt deze ontlading toch plaats. Deze ESD ontladingen kunnen zorgen voor directe of latente schade aan het elektronische product. Bij directe ESD schade functioneert het product niet meer naar behoren. Bij latente ESD schade treden er later in de levensduur van het product problemen op. Om deze reden dient men ESD veilig te werken in ruimtes waar men elektronica produceert, repareert of assembleert. Ook deelcomponenten van deze elektronica moeten op een ESD veilige manier behandeld worden. Een bekend voorbeeld van latente schade komt voor bij mobiele telefoons. Wanneer een onderdeel zoals de batterij of camera wordt vervangen op een niet ESD veilige manier treden er bijna altijd later in de levensduur problemen op. Functies zoals de camera, audio of batterij werken geheel niet meer of vallen af en toe uit. Door ESD is er een schade ontstaan in het toestel dat zich steeds verergert. Deze schade zorgt voor garantieclaims en klachten bij gebruikers. Bij belangrijke apparatuur zoals in de automotive, luchtvaart of gezondheidszorg kan slecht functionerende elektronica door ESD schade zelfs mensenlevens kosten. 

Om deze redenen proberen veel bedrijven ESD veilig te werken. Maar nog lang niet overal is dit bekend of is de beveiliging tegen ESD voldoende. ESD veilig werken  doet men in een ESD Protected Area, afgekort EPA. Een ESD vloer is de basis van deze EPA. Deze EPA kan een complete ruimte zijn maar ook een gedeelte van een ruimte. Enkel met de ESD vloertegels van Floormaxx kan men een gedeelte van een ruimte omtoveren tot een EPA. Dit omdat de ESD vloertegels samen met randstukken direct over de bestaande ondervloer gelegd kunnen worden. Dit noemen wij een ESD eilandvloer. Zo kan de rest van de ruimte een kantoor, magazijn of werkplaats blijven en enkel waar men met gevoelige elektronica werkt een ESD veilig gedeelte gemaakt worden. 

Soorten ESD vloeren

Bent u op zoek naar een ESD vloer? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. 

Zo zijn er traditionele vloersystemen zoals: ESD coatingvloerenESD gietvloeren en ESD epoxyvloeren

Dit zijn vaste vloersystemen waarvan de installatie veel tijd en werk kost. Bij deze vaste ESD vloeren kunnen er verschillende bestandsdelen gebruikt worden voor de geleiding. De ondervloer dient geschikt te zijn om de coating, gietvloer of epoxy op aan te brengen. Het voorbereiden van de ondergrond, aanbrengen van de ESD vloer en het drogen van deze vloeren kost veel tijd. Tijdens dit proces kan er ook niet gewerkt worden in deze ruimte. De traditionele ESD vloersystemen kennen door de arbeid zeer hoge opstartkosten. 

Kostentechnisch worden deze vloeren enkel interessant bij veel vierkante meters. In het prijsvergelijk zal ook rekening gehouden moeten worden met de levensduur, de dikte van het product (ESD coatings zijn slechts 2mm tot 3mm dik), de belastbaarheid en de krasbestendigheid. 

Antistatische vloertegels
Floormaxx antistatische tegels legt u zonder verlijming direct over slechte ondervloeren.

Een uitstekend alternatief voor traditionele ESD vloeren is de ESD vloertegel van Floormaxx. 

Wij leveren 2 typen ESD vloertegels:

ESD Industry – 7mm ESD tegel

De Floormaxx Industry ESD tegel heeft een buitenmaat van 500x500mm en dikte van 7mm. Dit is 4 tegels per m2. Deze tegel is buitengewoon geschikt voor zware belasting. Heftrucks, intensief verkeer van karren en palletwagens alsook zeer intensief loopverkeer. De Industry ESD kan het weerstaan. Ook kan deze tegel door zijn dikte over oneffen vloeren worden geïnstalleerd en geeft deze een beter loopcomfort dan de 4mm uitvoering.

ESD XL – 4mm ESD tegel

De XL ESD tegel is groter qua buitenmaat maar dunner. 653 x 653 mm en een dikte van 4mm. Dit zijn 2.5 tegels per m2. De XL ESD tegel wordt met name gelegd op kantoren en ESD werkplaatsen waar de 7mm dikte niet nodig is. Door de ruimte buitenmaat is de installatie van deze tegel nog sneller. Ondanks de 4mm kan deze tegel uitstekend geïnstalleerd worden zonder verlijming en is hij nog steeds sterk genoeg voor intensief loop verkeer en ESD handkarren of ESD schappen op wielen of pootjes. Zware ESD tafels zijn ook geen probleem. De XL ESD ligt het liefst op een vlakke ondergrond zoals een strak gevlinderde betonvloer.

De antistatische geleiding van Floormaxx ESD tegels werkt via speciale staalvezels. Deze vezels zijn op homogene wijze gemengd met het PVC basismateriaal. Op deze manier is de vloer door en door ESD veilig. Ook na vele jaren blijft de ESD veilige werking gegarandeerd. Dit in tegenstelling tot substituten in de markt. Deze maken gebruik van andere technieken zoals chemische toevoegingen of dunne toplagen. 

De voordelen van ESD vloertegels van Floormaxx

ESD logo tegel (non ESD) Floormaxx
ESD vloertegel 7mm Industry kleur Grafiet met Geel ESD logo tegel.

Het leggen van Floormaxx ESD vloeren

Het leggen van een Floormaxx ESD vloer kunt u zelf doen of door Floormaxx  laten uitvoeren. Heeft u vragen? Bijvoorbeeld welk systeem het beste bij uw project past? Of wilt u compleet ontzorgt worden? Ons advies is altijd vrijblijvend. Zowel telefonisch als tijdens een afspraak op uw locatie. Neem contact met ons op of ontvang een vrijblijvende offerte. 

Stap 1: Welke ESD vloer is het beste voor mij? 

Inspecteer de ruimte en stel uzelf de volgende vragen. Hoe ziet de ondervloer eruit? Is deze compleet vlak? Of zijn er oneffenheden in de vloer? Hoe wordt de vloer belast? Gaan er heftrucks rijden of zijn het alleen werkbanken, stoelen en ongemotoriseerde karren? En gaat dit veranderen in de toekomst?

Bij een compleet vlakke ondervloer en een niet te zware belasting is de 4mm XL ESD vloertegel meer dan voldoende. Bijvoorbeeld voor een werkplaats met bureau’s, kasten en waar zo nu en dan een handpalletwagen rijdt.  Bij een oneffen ondergrond raden wij aan uit te wijken naar de 7mm ESD vloertegel. Deze heeft het vermogen oneffenheden op te vangen (zoals gebroken ESD coatings, oude tegelvloeren of gebroken epoxy gietvloeren). Ook bij zware belasting zoals heftrucks en elektrische palletwagen is de 7mm de betere tegel.

Er is een verschil tussen dynamische belasting en statische belasting. Dynamisch is bijvoorbeeld het rollen en draaien van een heftruckwiel en statisch belasting de poten van een zwaar bureau. Bij een hoge dynamische belasting raden wij de sterkere 7mm ESD tegel aan. Een zware kast kan daarentegen prima geplaatst worden op de 4mm ESD tegel. Belasting is dus een relatief begrip.

En hoe zit dat met tapijt en tapijttegels? Een vraag die we vaak krijgen. Bij een laagpolig tapijt kan de Industry 7mm er direct overheen geïnstalleerd worden. Zo behoudt u de originele vloer en heeft u geen voorbereidende werkzaamheden. In sommige gevallen kan de 4mm XL ESD vloer tegel ook direct over laagpolig tapijt geïnstalleerd worden. Mocht u het tapijt verwijderen zijn in 99% van de gevallen de overblijvende lijmresten geen probleem voor de XL 4mm en de Industry 7mm. 

Twijfelt u welke ESD vloer voor u het beste is? Neem contact op, stuur foto’s van de ruimte en plan een afspraak in. 

Stap 2: Oppervlakte berekenen en snijverlies

Meet met behulp van een rolmaat, meetlint of laserafstandsmeter de ruimte in. U heeft dan het netto oppervlakte in vierkante meters. Bijvoorbeeld 7,90 meter x 12,50 = 98,75 m2 netto oppervlakte. Dit netto oppervlakte vermeerdert u met 5% tot 7% aan snijverlies. Is de ruimte vrij recht, zijn er geen schuine of ronde wanden of andere bijzonderheden? Neem dan 5% snijverlies. 98,75m2 x 1.05 = 103.68 m2 = 104 m2 inclusief 5% snijverlies.

U kunt ook rekenen in het aantal tegels. Van de XL 4mm tegels gaan er 2.5 tegels in één vierkante meter. 104 m2 x 2.5 tegels = 260 tegels XL. Van de Industry 7mm gaan er 4 tegels in één vierkante meter. 104 m2 x 4 = 416 tegels. 

Stap 3: Offerte aanvragen ESD vloer

Wij hebben verschillende prijsstaffels voor onze ESD vloeren. Daarom werken wij enkel op offerte basis met onze ESD vloeren. Zo krijgt u een prijs die past bij het project.  Ook vinden wij het prettig bij ESD projecten om u te bespreken en waar nodig het project door te spreken. Neem contact met ons op of ontvang een vrijblijvende offerte. 

Stap 4: Installeren van de ESD vloer

Het installeren van een ESD vloer van Floormaxx is eenvoudig. Met uw zending ESD vloertegels krijgt u tevens ESD aardingskits en ESD folie meegezonden.

Onder de tegels dient een netwerk van ESD folie te komen. In de lengterichting legt u onder het hart van de tegel stroken ESD folie onder elke rij tegels. In dwarsrichting doet u hetzelfde maar dan om de 3 rijen tegels en laat u dus 3 rijen tegels vrij. Op deze manier ontstaat er een netwerk en staat elke ESD tegel in contact met de ESD folie. 

Op minimaal 2 plaatsen per ESD vloer sluit u de aardingskit met kopertape in verbinding met de ESD folie. De aardingskit bestaat uit een EU stekker met 1 mohm zekering, krulsnoer, metalen profiel en strookje kopertape. Het metalen profiel brengt u met het kopertape in verbinding met de ESD folie. Dit metalen profiel brengt u via de 10mm drukknop in verbinding met het krulsnoer en de stekker. Deze stekker stopt u in een geaard stopcontact naar wens. De stekker staat enkel in verbinding met het aardenetwerk van uw reguliere elektranetwerk. De 1 mohm zekering verbreekt de verbinding naar aarde mocht er door omstandigheden kortsluiting ontstaan op de vloer. 

Het installeren van de ESD tegels zelfs is ook gemakkelijk. U zaagt de tegels gemakkelijk met een decoupeerzaag met grove vertanding op maat. Laat altijd enkele millimeters afstand tussen de tegel en de wanden of andere gefixeerde objecten. De vloer is niet verlijmd en heeft hierdoor de ruimte nodig om te ‘werken’ bij temperatuurverschillen. Om deze reden raden we ook aan de tegels te acclimatiseren aan de temperatuur in de ruimte en minimaal te verwerken bij 15 graden Celsius. De tegels zelfs klikt u gemakkelijk in elkaar met gebruik van een kunststofhamer of rubberhamer.  

Installeert u de ESD vloer zelf? Wij komen graag langs om de ESD veilige werking te controleren.
Dit is een gratis service voor Floormaxx en ESDpartner klanten.
team Floormaxx
Ferry & Romain
ESD specialisten
Antistatische vloer aarding
Via een geaard stopcontact brengt u de antistatische vloer in verbinding met aarde.
Antistatische vloer installeren
Een netwerk van geleidende folie onder de antistatische vloertegels zorgen voor een optimale geleiding.
ESD vloer aardingskit en ESD folie
Een ESD aardingskit en een rol ESD folie

Onderhoud van ESD vloeren

Het onderhouden van ESD vloeren van Floormaxx is simpel. De tegels zijn in de basis van PVC geproduceerd wat onderhoudsvrij is. Wel belangrijk is om de ESD tegels goed schoon te houden. Zo slijten ze minder snel en blijven de tegels goed statische elektriciteit geleiden. 

De ESD tegels van Floormaxx zijn op verschillende manier schoon te maken: 

  • Vochtig dweilen met ESD reiniger
  • Stofzuigen
  • Stomen
  • Vegen

Een passende ESD vloerreiniger zorgt ervoor dat vuil van de ESD vloer wordt losgeweekt. Een laag vuil kan er voor zorgen dat de ESD veilige werking minder wordt doordat deze laag isolerend werkt. Een goede ESD reinigt stript de vloer dus van vuil en laat ook geen polish laag achter. Deze laag kan tevens isolerend werken. Floormaxx biedt in samenwerking met Tana een milieuvriendelijke ESD vloerreiniger die zorgt voor een schoon en ESD veilig resultaat zonder het milieu te belasten. 

De klik van de ESD PVC tegel zit zo strak dat de tegels poetswaterdicht zijn. U kunt dus gerust de vloer dweilen. Per ongeluk te veel water geknoeid? Geen probleem. Maak de tegels droog en zo nodig ook de ondergrond door een tegel uit de vloer te nemen. Lekkend water loopt niet direct door naar ondervloer maar pas na enkele uren.

Advies of offerte nodig? Kom in contact met ons.

Wij proberen uw aanvraag binnen 1 werkdag te behandelen. 

Liever direct contact? Bel ons dan graag. 

Wij gaan verantwoord met uw persoonlijke gegevens om. Voor meer info zie privacy en voorwaarden.

Floormaxx BV

bedrijfspand Floormaxx ESDpartner Deventer

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Bel me terug
Stel een vraag