Direct contact
Meer dan 30m2 nodig?

ESD vloer assemblageruimte

De functie van ESD vloer in assemblageruimte

ESD staat voor Electro Static Discharge. Kort samengevat is een ESD vloer een vloer die minder snel statische lading opbouwt en deze zo nodig gecontroleerd afvoert. Dit zorgt er voor dat er geen statische ontlading vanaf de vloer wordt overgedragen tussen personen of apparaten. 

Statische elektriciteit komt overal voor en is iets heel natuurlijks. Het ontstaat meestal door wrijving waardoor er lading ontstaat. Deze lading kan worden overgedragen. Het is voor ruimtes als operatiezalen, computerruimtes, high-tech productiefaciliteiten en assemblageruimtes erg belangrijk dat deze statische elektriciteit goed wordt afgevoerd. Als dit niet goed gebeurd, kunnen gevoelige componenten beschadigd raken. Deze schade kan direct ontstaan en heet dan directe ESD schade. Bijvoorbeeld als een onderdeel in een printplaat direct doorbrandt en hierdoor niet de kwaliteitstest doorstaat. Vaker komt het voor dat er later problemen ontstaan en dit noemen wij latente ESD schade. Dit zijn vaak in eerste instantie onverklaarbare klachten die kunnen ontstaan in elektronische apparatuur die onder de microscoop zijn terug te leiden naar ESD schade. 

De voordelen van ESD vloer in assemblageruimte

Het hebben van een goede ESD vloer in de assemblageruimte zorgt voor behoud van de kwaliteit van producten. Tijdens de productie en assemblage van elektronica raken er vaak onderdelen beschadigd door de overdracht van statische elektriciteit zonder dat dit opvalt. Deze schade wordt vaak niet gevonden door de standaard kwaliteitstests en dit kan ervoor zorgen dat de schade pas wordt opgemerkt als het onderdeel wordt geïnstalleerd, zodra het apparaat in gebruik wordt genomen of soms zelfs pas lange tijd daarna. 

Als er achteraf wordt ontdekt dat een component niet goed werkt, moet het volledige apparaat weer uit elkaar gehaald worden om het defecte onderdeel te vervangen met een goed werkend component. Dit kost veel tijd en materiaal. Daarnaast kan het zo zijn dat een product pas gebreken vertoont als het al bij de consument ligt. Soms is dit binnen de garantieperiode en kunt u een retourzending van de klant verwachten, maar dit is niet altijd het geval. Als het product van een concurrent dan een stuk langer mee blijkt te gaan dan uw product met een beschadigd component, bent u mogelijk een klant verloren. Dit kan uiteindelijk het imago van zowel het product als uw bedrijf aantasten en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

ESD vloer assemblageruimte
Floormaxx ESD vloer in een ESD veilige assemblageruimte

Geschikte ESD vloeren voor in assemblageruimte

Om ESD veilig te werken, dient er een EPA aanwezig te zijn. Oftewel een ESD Protected Area. Dit is een ruimte waar ESD onder controle is. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ESD vloer. 

Er zijn verschillende opties voor een ESD vloer. Denk hierbij aan antistatische vloercoatings, gietvloeren en epoxyvloeren. Bij het aanbrengen van deze vloeren is echter een specialist nodig. De vloer moet hechten aan de ondervloer en om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurt, dient de ondervloer goed voorbereid te zijn. Dit wordt bereikt met het schuren, egaliseren, ontvetten of stralen, afhankelijk van de ondervloer. 

Het aanleggen van de ESD vloer is geen moeilijk werk, maar kost veel tijd en is erg arbeidsintensief. De ondergrond moet gereinigd worden, de primer en gietvloer moeten worden aangebracht en er moeten geleidende koperstrips worden aangebracht. Vervolgens moet de gehele vloer nog goed uitharden en ook dit kost tijd. Tijdens dit proces kan de vloer niet belast worden en dit zorgt ervoor dat de ruimte ruim een week niet gebruikt kan worden. 

Gelukkig is hier een perfecte oplossing op gevonden. Met de antistatische vloertegels van Floormaxx installeert u binnen no-time een antistatische PVC vloer voor vele toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de ESD werkplaatsvloeren. De ESD vloeren van Floormaxx kunt u zelfstandig installeren of laten installeren door de installatie service van Floormaxx. Voor de vloer is geen droogtijd nodig en is dus direct bruikbaar. Omdat de vloer zonder verlijming gelegd is, kan de vloer naar eigen wens worden verhuisd, uitgebreid en aangepast. Het kan direct over elke ondergrond worden geplaatst en heeft een dempende werking. Daarbij zijn de vloertegels van Floormaxx 100% ESD veilig volgens de Europese normen en 100% antistatisch door de veilige ontlading via een geaard stopcontact.

ESD vloer voor assemblageruimte realiseren

Hoe gaat het aanleggen van de antistatische vloertegels van Floormaxx in zijn werk? De ruimte wordt eerst voorbereid door deze bezemschoon te maken. Breng vervolgens de geleidende folie aan op de ondervloer. Zorg dat in de lengterichting onder het hart van elke tegel een baan folie ligt. In de breedterichting doet u dit om de vier banen om ervoor te zorgen dat elke tegel in verbinding staat met de folie. De tegels kunnen vervolgens worden geïnstalleerd en de buitenste randen kunt u afzagen. Blijf hierbij minimaal 5 millimeter weg van de wanden om de vloer de ruimte te geven om te werken bij temperatuurverschillen. Op minimaal twee plaatsen in de ruimte brengt u de meegeleverde ESD aarding kits aan en deze worden verbonden met een geaard stopcontact. Uw nieuwe vloer is nu klaar voor gebruik!

Met een ESD weerstandsmeter kunt u de geleiding controleren. Heeft u deze niet? Floormaxx komt gratis langs om de werking van uw vloer te controleren.

Heeft u na het lezen vragen of opmerkingen? Of wilt u advies over ESD vloeren? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of bel ons direct!

Antistatische vloertegels

Offerte of advies nodig?

Wij proberen uw aanvraag binnen 1 werkdag te behandelen. 

Liever direct contact? U kunt ook bellen. 

  • Uw gegevens worden veilig verzonden via een versleutelde verbinding. 
  • Mogelijk komt onze e-mail in uw Ongewenste postvak.     
  • Wij gaan verantwoord met uw persoonlijke gegevens om. Voor meer info zie Privacy en voorwaarden. Wanneer u op verzenden klikt gaat u hiermee akkoord. 

Floormaxx BV

bedrijfspand Floormaxx ESDpartner Deventer

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Floormaxx

Kunnen wij u helpen?

Bel me terug
Stel een vraag