Een Electro Static Discharge (ESD) vloer is in veel bedrijven die werken met elektronische componenten van groot belang. Het hebben van een ESD vloer zorgt er namelijk voor dat de ruimte geaard is. Dit voorkomt dat er veel elektrische lading blijft hangen aan producten of medewerkers en deze vervolgens wordt overgedragen aan gevoelige componenten zoals computerchips. Dit kan vervolgens weer zorgen voor fouten en defecten tijdens productie. Door een ESD vloer wordt deze lading via de grond weggevoerd.
Wilt u als bedrijf een ESD vloer in (een deel) van uw pand? Dan zijn er meerdere mogelijkheden voor een ESD vloer. Het is mogelijk om bijvoorbeeld een ESD gietvloer te laten installeren. Maar ESD vloertegels zijn ook zeker een optie! Wilt u weten van de voor- en nadelen zijn en welke optie het beste bij u past? Lees dan verder.
Waarom kiest u voor een ESD gietvloer?
Een ESD gietvloer is als een gewone gietvloer voor in een woning, maar dan aangepast zodat statische elektriciteit weggevoerd kan worden. Dit kan in de vorm van een laag van geleidingsstrippen en geleidende primer of door het toevoegen van chemicaliën. Op het eerste oog ziet het er dus uit als een doodgewone gietvloer, maar dan met de voordelen van een ESD vloer. De vloer is na plaatsing volledig egaal, waardoor het makkelijk schoon te maken is. Ook is de gietvloer vaak in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor het bekleden van erg grote ruimtes, is een gietvloer vaak wel een goedkopere oplossing.
Er zit echter ook een andere kant aan het kiezen voor een ESD gietvloer. Allereerst moet met een gietvloer over het algemeen de gehele ruimte in één keer bedekt worden. Bij het aanbrengen van deze vloeren is een specialist nodig. De vloer moet hechten aan de ondervloer en om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurt, dient de ondervloer goed voorbereid te zijn. Dit wordt bereikt met het schuren, egaliseren, ontvetten of stralen, afhankelijk van de ondervloer. Na het plaatsen moet de gietvloer ook nog een periode uitharden. Het hele proces van het plaatsen van een ESD gietvloer kan wel meerdere dagen tot weken duren. Tijdens deze periode kan de ruimte niet gebruikt worden.
Bij langdurig gebruik is het mogelijk dat de chemicaliën in een gietvloer verdampen en vergaan, waardoor het ESD effect van de vloer minder sterk wordt en uiteindelijk zelfs zal stoppen. Veel ESD gietvloeren worden namelijk ESD veilig gemaakt door de toevoeging van polymeer additieven waarvan de werking niet altijd juist is. Voor de langere termijn is een gietvloer dus niet altijd de beste oplossing. Ook zijn gietvloeren gevoelig voor beweging in de ondergrond en fundering waardoor breuken en scheuren kunnen ontstaan. In nieuwe panden of omgevingen waar de grond veel beweegt, kan dit aanzienlijke schade opleveren.

Waarom kiest u voor ESD vloertegels?
De andere optie is om te kiezen voor ESD vloertegels. Ook hier zitten voor- en nadelen aan. Een nadeel van de ESD vloertegels is dat de uitstraling niet zal zijn als bij een gietvloer. Door het kliksysteem zal een naadloos oppervlak zoals bij een gietvloer niet haalbaar zijn. Met het reinigen van de vloer merkt u hier niets van, maar met het oog kunt u de overgang van de tegels wel blijven zien.
Daarentegen is het plaatsingsproces van vloertegels een stuk eenvoudiger dan bij een gietvloer. De tegels kunnen zonder verlijming in elkaar geklikt worden. Er is geen droogtijd nodig en u kunt het eventueel zelf doen.
De ESD vloertegels hebben een lange levensduur en de deeltjes die verwerkt zijn in de tegel om het ESD veilig te maken, kunnen niet uitwerken of afnemen in geleiding. Daardoor bent u altijd verzekerd van een ESD veilig werkruimte.
Ook kunt u bij vloertegels de keuze maken om een ESD eiland te maken. Dit houdt in dat u maar een deel van de ruimte bedekt met ESD vloertegels. Bijvoorbeeld de ruimte waar u ESD gevoelige componenten uit de verpakking haalt of assembleert. Dit kan qua kosten een stuk voordeliger uitpakken, omdat u per vierkante meter betaalt bij ESD vloeren. Doordat de vloer geen verlijming nodig heeft, kan deze ook makkelijk verhuisd worden. Wilt u de ESD vloertegels in een andere ruimte, of zelfs een ander pand? Geen probleem!
De grootste verschillen tussen een ESD gietvloer en ESD vloertegels
De voor- en nadelen van de twee vloersoorten zijn hierboven al genoemd, maar we zetten de grootste verschillen voor u op een rij:
- Plaatsing: een ESD gietvloer heeft een ingewikkeld en langdurig plaatsingsproces en dit kunt u niet zelf doen. Bij ESD vloertegels heeft u de keuze om deze zelf te plaatsen of het te laten doen. De tegels hebben daarbij geen droogtijd en u kunt de ruimte dus direct na plaatsing weer benutten.
- Uitstraling: ESD vloertegels zijn maar in twee kleuren verkrijgbaar, in tegenstelling tot de bijna oneindige opties van een gietvloer. Daarnaast ziet een ESD gietvloer er uit als een normale gietvloer, terwijl bij ESD vloertegels zichtbaar is dat het vloertegels zijn.
- Oppervlakte: bij ESD vloertegels heeft u de keuze welk deel van de ruimte u wilt bedekken met een ESD vloer en is het mogelijk een eiland te creëren. Dit is bij een ESD gietvloer over het algemeen niet het geval.
- Verplaatsbaar: de ESD vloertegels zijn na plaatsing nog verplaatsbaar. Bijvoorbeeld naar een andere ruimte of zelfs een ander pland. Een ESD gietvloer ligt echter vast en het is niet mogelijk deze te verhuizen.
Is uw keuze gevallen op de ESD vloertegels?
Heeft u na het afwegen van de voor- en nadelen gekozen voor ESD vloertegels? Dan kan Floormaxx verder helpen! Ook voor advies kunt u bij ons terecht. Wij bieden ESD vloertegels aan om uw werkvloer ESD veilig te maken. U kunt deze zelf plaatsen of u kunt het aan ons team van experts overlaten. Er zijn twee mogelijkheden voor de dikte van de tegel om voor ieder gebruik de beste oplossing te kunnen bieden.
Kunnen wij u helpen? Neem contact op met Floormaxx.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of heeft u een keuze kunnen maken? Neem dan contact op met Floormaxx. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en denken graag met u mee voor de beste oplossingen.
Wij gaan verantwoord met uw persoonlijke gegevens om. Voor meer info zie privacy en voorwaarden.
Floormaxx BV
-
Maagdenburgstraat 30
7421 ZD Deventer - +31 (0)570 51 93 70
- info@floormaxx.nl
- Showroom enkel op afspraak
- Actuele openingstijden op Google
- KvK 05064901
