Hoe vervelend is dat. Ziet u ineens een lelijke beschadiging op uw (bedrijfs)gietvloer. Helaas ontstaan beschadigingen sneller dan u denkt. De oorzaken zijn divers. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een beschadigde gietvloer te herstellen. Hieronder leest u welke dat zijn. Ook delen we handige tips waarmee u nieuwe beschadigingen zoveel mogelijk voorkomt.
Oorzaken beschadigde gietvloer
De oorzaken van schade zijn eindeloos. Toch zijn er een paar oorzaken die we regelmatig terugzien. Hieronder staan de belangrijkste op een rijtje. Het is belangrijk om op te merken dat epoxygietvloeren minder snel beschadigen dan PU gietvloeren. Dit komt doordat epoxygietvloeren een hardere samenstelling hebben.
Verkeerd aangebracht
Het gieten van een gietvloer is vakwerk. Als dit niet professioneel gebeurt, kan dit leiden tot luchtbellen en scheuren. Laat u dat niet snel herstellen, dan gaat de vloer steeds verder kapot.
Ongelijke dikte
Ook dit is een typisch resultaat van een onvakkundige plaatsing van een gietvloer. Door ongelijkmatig te gieten, ontstaat er een ongelijkmatige vloer. De vloer is dan op de ene plek dikker dan op de andere plek. Dit zorgt niet direct voor schade, maar wel als bijvoorbeeld de deur aanloopt. Na verloop van tijd wordt de schade steeds erger.
Schuiven met meubels
Ziet u na verloop van tijd krassen in uw gietvloer? Dit hoeft niet direct te betekenen dat er iets mankeert aan uw vloer. Gietvloeren zijn niet krasvast. Het is dus normaal dat er krassen ontstaan bij normaal dagelijks gebruik van de vloer. Uiteraard voorkomt u dit zo veel mogelijk door meubelpoten te voorzien van vilt. Zeker met zware meubels is het raadzaam om deze voorzichtig te verplaatsen. Til het meubel op in plaats van deze te verschuiven.
Slijtage
Deze oorzaak overlapt grotendeels met de bovenstaande oorzaak. Simpelweg door in uw kantoor te werken, slijt de gietvloer. Net als elke andere vloer.
Verkeerd of niet reinigen
Een gietvloer moet regelmatig gereinigd worden. Maar wel met de juiste middelen. Het gebruik van chloorhoudende schoonmaakmiddelen raden wij sterk af. Dit kan zorgen voor verkleuring van de vloer. Vlekken of verkleuring ontstaat ook wanneer gemorst eten of drinken niet direct wordt opgeruimd. Bepaalde stoffen trekken in de gietvloer en laten een permanente vlek achter.
Gietvloer repareren of vervangen? Dit zijn de opties
Wat als uw gietvloer beschadigd is. Wat zijn dan de opties? Is een gietvloer nog te repareren, of moet deze in zijn geheel vervangen worden? Hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit.
Nieuwe vloer leggen
Heeft u liever iets anders dan een gietvloer? Geen enkel probleem. Door de egale afwerking is een gietvloer een perfecte ondergrond voor (bijvoorbeeld) PVC-kliktegels, dit zijn de voordelen van PVC-kliktegels. Beschikt uw vloer over vloerverwarming? Geen enkel probleem. Gietvloeren zijn relatief dun, waardoor ze de warmte goed doorlaten. U hoeft dus niet bang te zijn voor koude voeten.
Gietvloer repareren
Het is mogelijk om een bestaande gietvloer te herstellen. De beschadigde delen worden verwijderd en op deze plek wordt een nieuw stuk vloer gegoten. Door het aanbrengen van een nieuwe toplaag ziet u na de reparatie niets meer van de schade. Uw gietvloer is weer als nieuw.
Gietvloer vervangen
Uiteraard is het ook mogelijk om de gietvloer in zijn geheel te vervangen. Dit is over het algemeen de meest kostbare oplossing. Het verwijderen van de oude gietvloer is een arbeidsintensieve klus. En daarna moet de nieuwe vloer nog aangebracht worden.
3 manieren om beschadigingen aan uw gietvloer te voorkomen
Gelukkig zijn er verschillende simpele manieren om beschadigingen aan uw gietvloer te voorkomen.
1. Regelmatig reinigen
Ongemerkt hoopt viezigheid zich op. Niet alleen stof, maar ook zand, etensresten en steentjes. Zand is een veelvoorkomende veroorzaker van lelijke krassen. En in die krassen verzamelen etensresten en andere viezigheden zich gemakkelijk. Het advies is om uw gietvloer elke week te stofzuigen of te vegen met een zachte bezem. Daarnaast reinigt u de gietvloer met de juiste schoonmaakmiddelen.
Eten of drinken gemorst? Maak de vloer dan direct schoon om blijvende schade te voorkomen.
2. Vilt onder meubelpoten
Zoals gezegd is zand een bekende veroorzaker van krassen. En dat geldt net zo goed voor meubels. Het verschil is dat deze krassen vaak dieper zijn, door het grote gewicht van de meubels. Voorzie de poten daarom van vilt, zodat ze geen direct contact met de gietvloer maken. Gaat u meubels verplaatsen? Til ze dan op in plaats van ze te verschuiven.
3. Ondertapijt vloerkleed
Een vloerkleed maakt uw kantoor interieur helemaal af. Maar bij een gietvloer moet u toch even extra goed opletten. Veel vloerkleden bevatten kleurstoffen die in de gietvloer kunnen trekken om vervolgens verkleuringen te veroorzaken. Koop daarom een ondertapijt zodat direct contact tussen het vloerkleed en de gietvloer wordt voorkomen.
Advies over uw beschadigde gietvloer?
Bent u benieuwd naar de mogelijke oplossingen voor uw beschadigde gietvloer? Floormaxx vertelt het u graag persoonlijk. Floormaxx levert al meer dan 15 jaar hoogwaardige PVC-tegels van hoogwaardige kwaliteit. Ook voor (extreem) zwaar belaste vloeren. Neem contact met ons op voor meer advies.