Vloeren leggen: stappenplan

Om maximaal plezier van uw vloer te hebben, is een geslaagde installatie van groot belang. Dit vloeren leggen artikel zal u op weg helpen. Het vloeren leggen stappenplan is deels gebaseerd op de installatie van onze PVC kliktegels, maar bevat ook veel tips voor het installeren en aankopen van andere type vloeren. Voor de exacte leg instructie, klik hier.

Stap 1  – Vloer aanschaffen

kwaliteit vloerenBij het aanschaffen van een vloersysteem moet u op een aantal dingen letten. Allereerst, Goedkoop = Duurkoop, of het nou gaat om tapijt, vinyl, stenen tegels maar ook zeker PVC kliktegels. Een vloer is iets wat je niet vaak wil vervangen, ga daarom voor een uitstekende kwaliteit. Let vooral bij bedrijfsmatig gebruik op zaken als brandvertraging (verzekering technisch!), chemische weerstand en slijtvastheid. Ook is het belangrijk te berekenen hoelang u uw werkzaamheden moet staken en dus niet kunt normaal kunt ”doorwerken”. Vooral bij gietvloeren en coatings kan dit veel tijdverlies veroorzaken (tijd is geld). Is het beoogde vloersysteem gemaakt van gerecycled materiaal? Check dan of de leverancier de herkomst van het materiaal kan herleiden. Wanneer deze informatie ontbreekt kan er geen uitspraak gedaan worden over chemische weerstand, brandvertraging etc. Houdt bij het uitrekenen van benodigd materiaal rekening met snijverliezen! Wij houden een gemiddelde van 5% aan. Bestel dus 105 m2 voor uw ruimte van 100m2, de tegels die u eventueel overhoudt kunt u altijd bewaren voor een schade geval.

Stap 2 – Voorbereiding

Het leggen van een vloer valt of staat met de voorbereiding.

Bij het installeren van PVC kliktegels is het vegen van de ruimte meestal voldoende. Kleine oneffenheden worden door het ontwerp van de tegels vaak weggefilterd. Grotere gaten en oneffenheden moeten worden opgevuld en aangestreken met egalisatiemortel. Aangezien onze tegels (bijna) nooit verlijming nodig hebben is het ontvetten van de ondervloer niet nodig. Bij het coaten van een vloer is het ontvetten en egaliseren van de ondervloer van cruciaal belang!

Vloeren leggen rubber hamerZorg voor passend gereedschap. Bij het installeren van PVC kliktegels komt van pas: een plastic hamer of rubber hamer om de tegels in elkaar te klikken, een meetlint om het ‘’midden’’ van de ruimte te zoeken en een decoupeerzaag met grove vertanding om de tegels op maat te zagen.

Laat de PVC kliktegels 24 tot 48 uur acclimatiseren voordat u ze gaat installeren. Aangezien de tegels los geplaatst worden, kan er een voor PVC materiaal normale uitzetting plaatsvinden bij temperatuur schommelingen. Aangeraden wordt dus om de tegels te laten acclimatiseren op de temperatuur die normaal van toepassing is in de ruimte zodat de tegels niet meer uitzetten na de installatie. Ook bij het leggen van houten vloeren moet u rekening houden met uitzetting bij temperatuur schommelingen. (voor meer info over uitzetting van PVC, lees de exacte leg instructie)

Stap 3 – De vloer leggen

Vloeren leggen figuurMaak met behulp van krijt of een ”meet laser” een lijn langs A en lijn B. Zie figuur. Begin vervolgens vanuit het midden met het leggen van de PVC kliktegels. Maak gebruik van de plastic of rubber hamer om de tegels in elkaar te klikken. Werk de vloer vervolgens in een cirkelvormige volgorde af.

Vóór het afwerken en zagen van de tegels is het van groot belang dat de tegels volledig geacclimatiseerd zijn. Laat altijd 5mm ruimte tussen de tegels en vaste punten zoals pilaren en muren, zodat de vloer eventueel nog kan ‘’werken’’.

Enkel op plaatsen waar hoge temperatuurschommelingen kunnen ontstaan (bv. In de volle zomerzon), of op plaatsen waar de tegels aan zeer hoge dynamische puntlasten worden onderworpen, kan verlijming van de tegels nodig zijn. (vraag ons, of een kundige lijmleverancier welke lijm u moet gebruiken en hoe!)

Stap 4 – Onderhoud & Reiniging

Vloeren reinigingIn principe zijn de PVC kliktegels van Floormaxx onderhoudsvrij. Maar onder onderhoud verstaan wij ook het reinigen van de vloer, en daarbij geldt: liever 1x in de week de vloer ”onderhouden” dan eens in de maand de vloer zeer grondig moeten reinigen. De vloeren kunnen met gebruik van een schrob zuigmachine en bijpassend schoonmaakmiddel zeer simpel worden gereinigd, maar ook zeer simpel met een stofzuiger, bezem of vochtige dweil. Heeft u te maken met olie en vettigheid? Vraag dan naar onze passende schoonmaakmiddelen.

 

Heeft u aan de hand van dit stappenplan nog een vraag of opmerking? Laat het ons horen.